Janny Datema

Wie is Janny Datema?

Mijn naam is Janny Datema. Ik geef al ruim 15 jaar rijles. Eerst voor enkele grote rijscholen in Emmen en Hoogeveen. Buiten het geven van reguliere autorijlessen heb ik hier veel ervaring opgedaan met het geven van motorrijles. Daarnaast werd ik steeds vaker gevraagd om de leerlingen te begeleiden die speciale aandacht nodig waren.

In 2006 begon ik mijn eigen rijschool. Zo kon ik verder uitbouwen wat ik al steeds vaker – en met veel plezier – deed: leerlingen begeleiden die bijzondere aandacht nodig hebben. Voor mij is het een leuke uitdaging om met geduld, rust, structuur en inlevingsvermogen deze leerlingen te helpen bij het halen van hun rijbewijs.

Gebaseerd op persoonlijke ervaring

Deze interesse komt voort uit mijn persoonlijke ervaring op het gebied van autisme en ADHD. Die maakt dat ik maar weinig uitleg nodig heb om te begrijpen wat er aan de hand is. Toen mijn oudste kind rijles kreeg, werd mij duidelijk dat iemand met een vorm van autisme rijles op maat nodig heeft. De manier van denken, zien en beleven moet je aan kunnen voelen om het te begrijpen.

Weinig uitleg nodig

Door mijn persoonlijke ervaring  op het gebied van autisme heb ik maar weinig uitleg nodig om te begrijpen wat er aan de hand is. Op het moment dat de oudste van mijn kinderen aan rijles toe was heb ik hier een collega voor gevraagd. Na zo’n 25 rijlessen werd duidelijk dat mensen met een vorm van autisme op een andere manier benaderd moeten worden. Hun manier van denken, zien en beleven moet je aan kunnen voelen om het te begrijpen. Ik nam de rijlessen over en zo stapte ik in een nieuw specialisme. Inmiddels zijn mijn kinderen volwassen en hebben ze al jaren hun rijbewijs.

Bijdragen aan zelfvertrouwen

Mijn les was dat voor mensen met een beperking zoals Asperger, PDD-NOS en ADHD een persoonlijke aanpak essentieel is. En dat juist voor hen het rijbewijs halen ontzettend belangrijk is. Niet alleen voor bijvoorbeeld het vinden van werk, maar bovenal voor het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen dat door de ervaring met de beperking vaak al een hele klap te verduren heeft gehad.

Meer weten? Kijk bij specialisaties of www.rijles-en-autisme.nl

Waarom Datema?

  • Ruim 15 jaar ervaring
  • Erkend rijinstructeur autisme en ADHD
  • Losse lessen, geen pakketten
  • Persoonlijke rijlessen
  • Theorie avonden
Janny Datema