Autisme en ADHD

Gecertificeerde begeleiding AUTISME en ADHD

Ik ben gecertificeerd ERKEND rijinstructeur AUTISME en ADHD.
Spectrum Nederland is enige tijd nadat ik me ben gaan specialiseren begonnen met het geven van cursussen voor rijinstructeurs op het gebied van autisme en ADHD.
Dit begint met een basiscursus, daarna gevorderd en uiteindelijk ERKEND rijinstructeur.
Voor meer uitleg over de niveaus van certificering zie de site www.rijles-en-autisme.nl

Naast de opleiding voor autisme en adhd heb ik nog verschillende opleidingen gevolgd op psychisch gebied.

Reactie van een oud leerling:

Ik ben Niels, 19 jaar en heb zware ADHD. Ik ben erg lang op zoek geweest naar een goede rijschool die mij kon begeleiden, omdat ik erg veel moeite heb met concentratie en prikkelverwerking.

De rijlessen heb ik als heel prettig ervaren. Ik stapte de eerste keer doodsbang in de auto. De keren daarna bleef ik op hetzelfde niveau steken. Ik kon de prikkels niet aan. Toen heeft Janny mij gevraagd of ik een keer in de automaat wou rijden. Dat is een gouden zet geweest. Ze leerde mij wat ADHD inhoud tijdens het autorijden.

Tijdens het rijden moet je je aandacht verdelen. Je moet de auto besturen, op het verkeer letten, je moet de theorie toepassen en je hoort van alles. Janny legde mij uit dat ik het moest vergelijken met een deur die op een kier staat en dat daar een heleboel mensen tegelijk doorheen willen. Door automaat te rijden valt er een handeling weg waardoor er meer rust ontstaat.

Met dit inzicht zijn we verder met lessen gegaan, nu in de automaat. Janny had mij vaker eerder door dan ik zelf. Ze gaf op de juiste momenten een compliment, zorgde dat ik niet in de kleine foutjes bleef hangen en bouwde mijn zelfvertrouwen enorm op. Als ik moe was paste ze de les aan, zodat het wel nut had. Verder begrijpt ze precies wat er in je hoofd om gaat, iets wat de andere rijscholen niet hebben.

Janny is zeker een aanrader voor iedereen die moeite heeft met concentratie en informatie verwerking. Ze heeft mij in ieder geval erg goed geholpen.

Invullen Eigen Verklaring

Iedereen die het praktijkexamen wil doen, moet een Eigen Verklaring invullen. Is er niks aan de hand, dan kan ik dit voor je invullen en via de computer doorsturen naar het CBR. Bij de examenoproep ontvang je dan een formulier Eigen Verklaring – waarop overal nee is ingevuld – die je zelf ondertekent bij de examinator. Dit is het bewijs dat je zelf zegt dat je niks mankeert en dus lichamelijk en psychisch gezond bent.

Let goed op, want de overheid geeft regels voor wat je wel of niet bij het CBR moet melden. Ook voor een eventueel vervolgonderzoek heeft de overheid regels vastgesteld. Als je bijvoorbeeld een vorm van autisme of ADHD hebt, dan ben je wettelijk verplicht dit te melden via de Eigen Verklaring. Vul je de Eigen Verklaring niet volledig of naar waarheid in, dan pleeg je een misdrijf!

Waarom Datema?

  • Ruim 15 jaar ervaring
  • Erkend rijinstructeur autisme en ADHD
  • Losse lessen, geen pakketten
  • Persoonlijke rijlessen
  • Theorie avonden
Datema rijopleidingen autisme en ADHD